Αμαρτία εξομολογουμένη, ουκ έστι αμαρτία…

Author: 
Θεόδωρος Καράογλου

Αμαρτία εξομολογουμένη, ουκ έστι αμαρτία…

Όλοι οι Θεσσαλονικείς έχουν ιδιαίτερες και ξεχωριστές μνήμες από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το Λούνα Παρκ, τη μαύρη μπύρα, τα λουκάνικα Φρανκφούρτης, τις παρέες, τις βόλτες, κλπ.

Όμως η δική μου ιδιαίτερη ανάμνηση από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με γυρνά 36 χρόνια πίσω, στον Σεπτέμβριο του 1980.

Εννέα μήνες νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 1979, είχε προηγηθεί η εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν, προκαλώντας την κατακραυγή της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Ο Σοβιετικο-αφγανικός πόλεμος, όπως ονομάστηκε η σχεδόν δεκαετής σύγκρουση που ολοκληρώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1989, ήταν σύμφωνα με τους ειδικούς το «μέτωπο» που δημιούργησε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και χαρακτηρίσθηκε ως το «Bιετνάμ» των Σοβιετικών. Μέσα σε εκείνο το γενικευμένο κλίμα παγκόσμιας ανησυχίας, ως φοιτητής είχα την ευκαιρία να εργαστώ προσωρινά ως φύλακας στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ για τις ημέρες που διήρκεσε η Έκθεση του 1980.

Παιχνίδι της μοίρας, σύμπτωση, πείτε το όπως θέλετε, το πόστο που μου ανατέθηκε ήταν η νυχτερινή φύλαξη του περιπτέρου της Ε.Σ.Σ.Δ., η συμμετοχή της οποίας εύλογα βρισκόταν στο επίκεντρο των φοιτητικών νεολαιών, αλλά και των πολιτικών κομμάτων, λόγω των γεγονότων που είχαν προηγηθεί.

Όπως καταλαβαίνετε, η ευκαιρία δεν μπορούσε να χαθεί…

Η ΟΝΝΕΔ, έχοντας αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης απέναντι στη σοβιετική εισβολή, είχε ετοιμάσει χιλιάδες αυτοκόλλητα στα οποία απεικονιζόταν ένα άρμα μάχης και από κάτω ήταν γραμμένο ένα μικρό αντιπολεμικό σύνθημα.

Όντας φύλακας του περιπτέρου της Ε.Σ.Σ.Δ. και παράλληλα ηγετικό στέλεχος της κομματικής νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας είχα στα χέρια μου τα αυτοκόλλητα. Μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε τη συνέχεια…

Κάπως έτσι, λίγο προτού ξημερώσει η ημέρα των εγκαινίων, κόλλησα χιλιάδες αντιπολεμικά αυτοκόλλητα περιμετρικά του περιπτέρου.

Φαντάζεστε την έκπληξη των Ρώσων συμμετεχόντων όταν το αντίκρισαν το πρωί, αλλά και την… ταραχή της τότε Διοίκησης της ΔΕΘ που κλήθηκε να απολογηθεί για το περιστατικό.

Όσον αφορά στον φύλακα, εμένα δηλαδή, δήλωσα άγνοια…

Εξομολογούμαι τώρα την… αμαρτία μου, 36 χρόνια μετά, γιατί όπως είναι γνωστό αμαρτία εξομολογουμένη ουκ έστι αμαρτία…