Διεθνής Έκθεση και Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια

Author: 
Σύλλογος Αποφοίτων Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια

Οκτώβριος 1926. Οι πρώτοι μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια στην Θεσσαλονίκη επισκέπτονται την 1η Διεθνή Έκθεση, μαζί με τον τότε πρόεδρο του σχολείου dr. George White και καθηγητές τους.
 
Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια ξεκίνησε την λειτουργία του το 1886 στην Μερζιφούντα της Μικράς Ασίας με μαθητές κυρίως Ελληνικής και Αρμενικής καταγωγής, το δε διδακτικό προσωπικό απαρτίζονταν από Έλληνες, Αρμένιους και Αμερικανούς. Το 1920 οι εγγεγραμμένοι μαθητές έφταναν τους 218 κι άλλες τόσες μαθήτριες στο Παρθεναγωγείο. Το Ανατόλια συμπεριλάμβανε νηπιαγωγείο, Σχολή για Κωφούς, Γυμνάσια για αγόρια και κορίτσια, θεολογικό ιεροδιδασκαλείο, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Μικράς Ασίας κι ένα Ορφανοτροφείο για 2000 ορφανά.
 
Το 1921 οι Τούρκοι εκτελούν τους ηγέτες των μαθητών και τον καθηγητή-σύμβουλο της λέσχης του σχολείου «Πόντος», μιας λέσχης που ενδιαφέρονταν για την ελληνική γραμματεία. Τον ίδιο χρόνο η Τουρκική κυβέρνηση διατάσσει το κλείσιμο του σχολείου.
 
Το 1924, με την βοήθεια του Ελευθέριου Βενιζέλου, το Κολλέγιο Ανατόλια ξανανοίγει τις πύλες του στην Θεσσαλονίκη, σε νοικιασμένες εγκαταστάσεις στην περιοχή του Χαριλάου, με 13 μαθητές, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πρόσφυγες. Σύντομα οι εγγραφές έφτασαν τις 157.
 
Το 1934 το σχολείο θα μετακομίσει στις νεόκτιστες εγκαταστάσεις του στην Πυλαία, περιοχή που βρίσκεται μέχρι σήμερα.
 
Στην φωτογραφία βλέπουμε μια ομάδα αυτών των πρώτων μαθητών του Ανατόλια στην Θεσσαλονίκη έξω από την πύλη της 1ης Διεθνούς Έκθεσης. Η φωτογραφία εκτίθεται μόνιμα στην αίθουσα του Συλλόγου Αποφοίτων του Ανατόλια στην Πυλαία.