Η Παλαιοβιβλιοθήκη και ο κατάλογος της 1ης ΔΕΘ - 1926

Author: 
Δέσποινα Καραμουζά

Η 'Παλαιοβιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης' γεννήθηκε σαν ιδέα το 1975 και αφού περιπλανήθηκε λίγο σε διάφορους χώρους,βρήκε μόνιμη στέγη το 1980 στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα 5, δίπλα στο Σινε Φαργκάνη.

Εμπνευστής και δημιουργός του ξεχωριστού αυτού βιβλιοπωλείου είναι ο Κωνσταντίνος Καραμουζάς που με μοναδική κινητήριο δύναμη την αγάπη για το βιβλίο,ανήγαγε το εμπόριο των παλιών βιβλίων σε τέχνη.Η ιδιαιτερότητα της 'Παλαιοβιβλιοθήκης' ήταν και παραμένει το γεγονός οτι είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση αλλά και η σημασία που δίνουμε σε κάθε βιβλίο ξεχωριστά,κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να 'ανεβάσουμε' τα παλιά βιβλία απ'τους σωρούς και τα καλάθια.....στα ράφια! Έτσι,δικαιολογημένα περηφανευόμαστε οτι αν και η συλλογή μας αριθμεί εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία (και όχι μόνο) είμαστε εκτός απ'το μεγαλύτερο ΚΑΙ το πιο οργανωμένο βιβλιοπωλείο του είδους κι εξυπηρετούμε με συνέπεια εδώ και 36 χρόνια πελάτες απ'όλη την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο που ξέρουν οτι σε μας θα βρουν ο,τι κι αν ψάχνουν στις χαμηλότερες τιμές και οι οποίοι αποτελούν τη μοναδική αλλά ανεκτίμητη διαφήμισή μας.

36 χρόνια δίπλα σχεδόν στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ ξέρουμε πολύ καλά οτι ο Σεπτέμβρης είναι μήνας γιορτής για την πόλη μας και έχουμε ζήσει την ξεχωριστή ατμόσφαιρα που δημιουργούν κάθε χρόνο οι χιλιάδες επισκέπτες της Διεθνούς Έκθεσης, καθώς και το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνει ο κόσμος για την ιστορία του μοναδικού αυτού θεσμού. Φέτος η ΔΕΘ συμπληρώνει τα 90 χρόνια λειτουργίας της και η Παλαιοβιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης θέλει να συμβάλλει ουσιαστικά στον εορτασμό αυτής της επετείου αλλά και στην καταγραφή της ενενηντάχρονης ιστορίας της. 

Διαθέτουμε υλικό ανεκτίμητης αξίας που αφορά την πορεία της ΔΕΘ μέσα στο χρόνο, όπως καταλόγους από προηγούμενες διοργανώσεις,κάρτες,φωτογραφίες,περιοδικά με αφιερώματα στη Διεθνή Έκθεση (συμπεριλαμβανομένου του πρώτου τεύχους των Επιλογών -Σεπτέμβρης 1982- της εφημερίδας Μακεδονία ),μελέτες για τη συμβολή της ΔΕΘ στην οικονομικοπολιτιστική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, λευκώματα και αναμνηστικά που στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 130 κομμάτια και που φέτος αποκτούν ιδιαίτερη αξία ως ‘έντυποι μάρτυρες’ μιας λαμπρής ιστορίας.

Το στολίδι αυτής της μοναδικής συλλογής είναι αναμφίβολα ο κατάλογος της πρώτης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που διοργανώθηκε τον Οκτώβριο του 1926. Πρόκειται για ένα βιβλίο-κόσμημα του γεωπόνου Αλέξανδρου Ν.Λέτσα, σκληρόδετο με ανάγλυφο οπισθόφυλλο, το οποίο περιλαμβάνει πολλές φωτογραφίες,διαφημίσεις της εποχής,αναφορά στους εκθέτες,λόγους που εκφωνήθηκαν στα πρώτα εγκαίνια,άρθρα και αναλύσεις για τους στόχους που ο ‘νέος’ θεσμός φιλοδοξούσε να κατακτήσει και την πορεία που σκόπευε να διαγράψει στην εμπορική και οικονομική ζωή της χώρας.

Δεν μπορούμε παρά να είμαστε περήφανοι σαν επιχείρηση και σαν οικογένεια γι’αυτό το μοναδικό κειμήλιο που καταφέραμε και ‘διασώσαμε’, ξέρουμε όμως οτι τίποτα δεν έχει πραγματική αξία αν δεν το μοιράζεσαι με τον κόσμο. Καταθέτουμε λοιπόν τη συλλογή μας στη διάθεση των συμπολιτών μας με την ελπίδα οτι θα συμβάλλουμε ουσιαστικά στη διάδοση της ιστορίας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η ζωή της Θεσσαλονίκης και των κατοίκων της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λειτουργία της ΔΕΘ εδώ και 90 χρόνια και όλοι μας έχουμε ανεξίτηλες αναμνήσεις τις οποίες η Παλαιοβιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης διαφυλάσσει και μοιράζεται μαζί σας για να κρατήσουμε ζωντανό κάθε τι όμορφο και ωφέλιμο για την αγαπημένη μας πόλη.
 
Δέσποινα Καραμουζά