ΔΕΘ, άλλοτε και τώρα

Author: 
Ασημένια Γκογκά

Με την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές στο αστικό περιβάλλον με τον εργασιακό φόρτο και τους έντονους ρυθμούς ζωής, η Διεθνής Έκθεση αποτελεί σημείο αναφοράς για την έναρξη του νέου σχολικού/ ακαδημαϊκού/ εργασιακού έτους. Αποτελεί μία τελευταία αφορμή διασκέδασης, την οποία περιμένουμε κάθε χρόνο με ανυπομονησία από παιδιά.
 
Η πόλη «βάζει τα καλά της», οι δρόμοι καθαρίζονται, στολίζονται και το πάρκο στην είσοδο γεμίζει πολύχρωμα λουλούδια. Μικρή, μόλις περνούσα την πύλη, άρχιζε ο κόσμος του θεάματος, του διαγωνισμού και της ψυχαγωγίας. Θυμάμαι να κοιτάζω γύρω μου και να βλέπω χαμόγελα και ορθάνοικτα μάτια για την ανακάλυψη του νέου, πρωτοποριακού για την εκάστοτε εποχή προϊόντος.
 
Πλέον κατανοώ, επιπρόσθετα, την επιχειρηματική αξία κι αναγκαιότητα της ΔΕΘ για την πόλη μας, αφού αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης όχι μόνο για τον γηγενή πληθυσμό, αλλά ακόμη και για τα γύρω Βαλκάνια. Σταδιακά, η έκθεση αλλάζει και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα του διαδικτύου και της γρήγορης διάδοσης της πληροφορίας. Επομένως, στις μέρες μας, ο θεσμός αυτός έχει λάβει κυρίως ρόλο πολιτιστικό και συνάμα ενημερωτικό, αφού σπουδαίες ανακοινώσεις γίνονται ετησίως εδώ σχετικά με τα κυβερνητικά προγράμματα.
 
Οι εποχές αλλάζουν, το ίδιο και η ΔΕΘ, συμβαδίζοντας με τις κοινωνικές και τεχνολογικές ραγδαίες εξελίξεις του σήμερα.